Kravatti pois ja villasukat jalkaan
Tapahtumakartano tarjoaa kodikkaat puitteet yritysten, yksityisten ja yhteisöjen erilaisiin tarpeisiin.
Mikä vaatekappale parhaiten kuvaa kotoisan rentoa olotilaa? Jos suomalaisilta kysytään, vastaus lienee villasukka. Värikkäitä jalanlämmittäjiä löytyy parikaupalla mäntylipastosta, joka tervehtii tulijaa Tapahtumakartanon eteisaulassa.
Sukkapaljoutta selittää viimeiset 30 vuotta lastensuojeluyksikkönä toimineen rakennuksen uusi käyttötarkoitus.
– Tavoitteenamme on tarjota rennot puitteet erilaisiin yritystilaisuuksiin, kuten koulutuksiin sekä työhyvinvointi- ja strategiapäiviin. Avarien yhteistilojen lisäksi meiltä löytyy huoneita, jotka soveltuvat ryhmätyöskentelyyn. Sään salliessa myös piha-alueemme on käytettävissä, kuvailee tapahtumavastaava Iina Runsas.
Hänen mukaansa Tapahtumakartano pyrkii vastaamaan yritysmaailman tämän päivän toiveisiin. Yhä useampi yritys on esimerkiksi jo luopunut ruoka- ja juomapainotteisista illanvietoista. Niiden sijasta järjestetään henkilöstöpäiviä, joihin sisältyy sekä yrityksen toimintaan liittyvien asioiden käsittelyä että vapaamuotoisempaa yhdessäoloa.
Tätä päivää on myös Tapahtumakartanon toimintamalli, joka nojaa tapahtuma-alaan tavalla tai toisella liittyvien yritysten keskinäiseen yhteistyöhön.
– Haluamme toimia paikallisten yrittäjien kanssa, jotta voimme tarjota asiakkaillemme tilojen lisäksi muun muassa ohjelmaa ja elämyksiä. Suunnitelmissamme on räätälöidä omia, valmiita tapahtumapaketteja, joihin tarvitaan myös muiden osaamista, toteaa Tapahtumakartanon taustajoukkoihin kuuluva Jari Runsas, Iinan isä.
Kartanon katon alla on tilaa myös muille yrityksille.
– Olemme kunnostaneet kaikki yläkerran majoitushuoneet niin, että ne soveltuvat työskentelytiloiksi yrittäjille. Vastapainoa omalle rauhalle tarjoaa yhteinen taukotila toisten yrittäjien kanssa. Tiedän kokemuksesta, kuinka suuri merkitys yhteisöllä on yksinyrittäjälle, sanoo Iina Runsas.
Hänellä on kaksi omaa yritystä: tapahtumatoimisto Feelya Promotion ja hääsuunnitteluun keskittynyt Blush Oy.
Yritysten lisäksi Tapahtumakartano palvelee juhla- ja kokoontumistilana yksityisille ja yhteisöille, kuten harrastusryhmille.
Iina Runsaan mukaan koronapandemia rajoituksineen mullisti tapahtuma-alaa merkittävästi. Myönteisenä hän pitää sitä, että ihmisten halu kokoontua yhteisiin juhlahetkiin on kasvanut.
– Yksityistilaisuuksiin satsataan selvästi enemmän kuin ennen. Vaikutteita ja ideoita poimitaan sosiaalisesta mediasta. Juhlissa on usein jokin teema, esimerkiksi jokin tietty vuosiluku.
Tapahtumajärjestäjän kannalta kinkkisempi muutos on paheneva työvoimapula.
– Tällä alalla on perinteisesti ollut paljon keikkatyöläisiä. Kun sulun vuoksi työt loppuivat, moni vaihtoi alaa.
Tapahtumakartanon kehittämisen keskeisenä ajatuksena on luoda uutta toimintaa paikan historiaa arvostaen. Kiinteistöllä toimi aikoinaan kauppapuutarha, ja nyt Tapahtumakartanoksi nimetty talo oli sen päärakennus.
Runsaan perhe hankki kiinteistön omistukseensa 1980-luvun lopulla.
– Yksi ympyrä on nyt sulkeutunut, sillä alkuun tiloja vuokrattiin yritysten ja yksityisten tarpeisiin, toteaa Jari Runsas.
Alkuvuosina taloa laajennettiin, jotta asiakaskäyttöön saatiin uima-allas ja sauna. Satsauksista huolimatta tilavuokrauksesta oli luovuttava, kun valuuttalainojen kohonneiden kustannusten vuoksi tulot eivät enää riittäneet kunnolla kattamaan kuluja.
Syntyi ajatus perhekoti Honkalyhdyn perustamisesta. Vankan pohjan sille antoi Jarin isä Reijo, joka vuosien ajan toimi sosiaalihuollon erityiskasvatuksen lehtorina ja yliopettajana Tampereen yliopistossa. Hänellä oli kokemusta myös johtotehtävistä koulukodissa ja kehitysvammalaitoksessa.
Reijo Runsas nukkui pois sairauden uuvuttamana kesällä 2020. Honkalyhdyn 30 vuotta kestänyt toiminta päättyi viime vuonna.
– Lakkautuspäätöksen taustalla oli sote-uudistus, joka ei jätä elintilaa yksittäiselle pienelle yksikölle. Toimintaa haittasi myös jatkuva pula pätevästä henkilöstöstä, summailee Jari Runsas.
Perhekotitoiminnan päätyttyä kiinteistö laitettiin myyntiin. Vaikka kohde keräsi verkossa valtavasti katsomiskertoja, kaupat jäivät syntymättä.
– Ryhdyimme kehittelemään ratkaisua, jotta historiallinen rakennus ei rapistuisi tyhjillään. Vaikka talo on vanha, ovat sen tilat muunneltavissa moneen tarkoitukseen.
Täydellisen nykyaikaistamisen sijasta rakennus on pintaremontoitu miltei kauttaaltaan. Paljon vanhaa on myös säilytetty. Kunnostuksen kautta käyttöön palasivat esimerkiksi alakerran salin pirttipöydät penkkeineen.
Runsaat suhtautuvat luottavaisesti Tapahtumakartanon tulevaisuuteen. Paikan puolesta puhuu myös sijainti.
– Ajo Tampereelta tänne kestää vain parikymmentä minuuttia. Vaikka Lahdentie kulkee lähes vierestä, sen äänet eivät kantaudu meille asti.
Teksti julkaistu Kangasalan Sanomissa 29.11.2023, toimittaja Eija Koivu.